1 Haziran 2018 Cuma

Mutfak Alışverişi Yapmanın ve Market Listesi Hazırlamanın Hesaplı Yolu


Nur içinde yatsın, rahmetli babamın bir sözü vardı ‘’işten artmaz dişten artar’’ derdi. Buradaki dişten arttırmak deyimi her ne kadar tüm yaşam şeklimizi kapsasa da bu günkü yazımın konusu mutfak olduğu için mutfakta tasarrufu, planlı harcama yapmayı dolayısıyla da dişten arttırabilmeyi, yaptıklarımdan örneklerle anlatmak istedim. 


Hesaplı mutfak alışverişi yapmak için uyguladığım ilk adım aylık ortalama bir mutfak bütçesi çıkarmak ve devamında da bunu haftalara bölmek. Bu kısım tamamiyle bizim kazancımız, ailemizdeki kişi sayısı ve tüketim tercihlerimizle alakalı. Mesela biz okullar açıkken 2 kişilik bir aileyken okulların kapanmasıyla 3 kişilik bir aile oluyoruz. Bu da demek oluyor ki normalde sadece akşam yemekleri için bir plan hazırlarken oğlumun bizimle beraber yaşadığı 3 ayda, sabah kahvaltısı ve öğle yemekleri için de bir yemek planı ve buna uygun da bir mutfak bütçesi hazırlamam gerekiyor. Mutfak için aylık ve haftalık bütçemi planladıktan sonra sıra geliyor o haftanın yemeklerini planlamaya...










                            














Fotoğraftaki gibi haftayı 7 güne, günleri de öğle ve akşam olarak iki bölüme ayırıyorum. 




Hesaplı ve uygun bütçeli mutfak alışverişi yapmanın en önemli kuralı; evde dolapta ne olduğunu bilmekten geçiyor. Ben de buzdolabı ve erzak dolabımı inceleyip evde olan malzemelerimi kullanım sayısına göre not alıyorum. 


Sonra evdeki bu malzemelere bakarak ve o haftanın mutfak bütçesine uygun olacak şekilde bir yemek listesi planlıyorum. Bunu yaparken eşim ve oğlumun fikirlerini mutlaka alıyorum, o hafta yemek istedikleri özel bir şey var mı soruyorum. 


Bu şekilde haftalık yemek listemi hazırladıktan sonra nelere ihtiyacım olduğunu tespit etmiş oluyorum ayrıca listeme; biten kahvaltılık malzemeler, çerez-kuruyemiş, temizlik malzemeleri gibi başka eksiklerim var mı diye düşünüp varsa onları da ekliyorum. Burada önemli olan; listeyi çok abartmamak, sadece ihtiyaç ve gerekli olanları eklemek. (Mesela bu hafta zeytin ve peynir bitmişti, çamaşır deterjanım da çok azalmıştı. Listeme onları da yazdım.) Sonrasında da kaba bir hesap yaparak hazırladığım alışveriş listesinin bütçeme uygunluğunu kontrol ediyorum. 


Pazartesi günleri okuluma çok yakın kurulan bir semt pazarı olduğu için ben bu yemek planlama ve alışveriş listesi oluşturma işini genelde Pazar günleri yapıyorum ki ihtiyacım olan bir çok sebze meyvenin hem tazesini hem hesaplısını alabileyim. Salı günü de hesaplı marketleri dolaşıp, pazardan kalan eksiklerimi tamamlıyorum. Böylece kalan 5 günü kafam rahat, ne pişirsem, malzemeleri evde var mıydı diye düşünmeden geçirmiş oluyorum. 

                
Semt pazarı gezmeyi seviyorum



        
Listemde yazan gerekli her şeyi aldım



Önceden ne yemek yapacağıma karar verip aklımda bir planla markete gidince; hem alışveriş listemdeki yük azaldı ki böylece boşa para harcamamış oldum; hem sadece kullanacağım kadar malzeme aldığım için yiyeceklerim bozulup çürüyüp çöpe gitmedi, israf etmedim; hem de haftanın sonunu getirebilecek şekilde yemek malzemelerimin olmasını sağladım. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder